ESA bringer Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regelverket om å svare full engangsavgift på utenlandsregistrerte leasingbiler

ESA bringer Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regelverket om å svare full engangsavgift på utenlandsregistrerte leasingbiler

Etter lengre tids utredning konkluderte ESA (EFTAs overvåkningsorgan) i 2012 og 2013 at norsk regelverk vedrørende midlertidig bruk av utenlands-registrert bil i Norge ikke er i samsvar med EØS-avtalen.

ESA overvåker at regelverket i EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge er i samsvar med EØS-avtalens regler, og gjør det mulig for EFTA-landene å delta i EUs interne marked. EØS-avtalen  forener EUs 28 medlemsland med EFTAs tre medlemsland (Island, Liechtenstein og Norge) i et internt marked styrt av samme regelverk (EØS-området).

I dag krever Norge full engangsavgift for midlertidig bruk av utenlandsregistrerte leasingbiler. ESA er av den oppfatning at norske regler om avgift på utenlandsregistrerte leasingbiler ikke er i tråd med EØS-regelverket. Norge fjernet engangsavgiften på midlertidig bruk av utenlandsregistrerte leiebiler i 2011, men endringen gjaldt ikke leasingbiler. EFTAs overvåkningsorgan ESA har nå vedtatt å bringe saken inn for EFTA-domstolen.

Kravet om å betale full engangsavgift uten å ta hensyn til hvor lenge bilen skal brukes i Norge, er etter ESAs mening for strengt. ESA konkluderer med at dette strider mot friheten til å yte og motta tjenester over landegrensene i EØS. I en såkalt grunngitt uttalelse (Reasoned Opinion) fra ESA av 21. november 2012 påpekes forskjellsbehandlingen av leasingbiler og leiebiler, og det faktum at det ikke er noen unntaks- eller refusjonsordning for utenlandskregistrerte leasingbiler.

Den norske regjeringen oversendte den 15. oktober 2013 saken til Toll- og Avgiftsdirektoratet. Norge har imidlertid ennå ikke gjennomført de nødvendige endringer i norsk regelverk. Etter ESAs syn har ikke norske myndigheter foretatt tilstrekkelige tiltak til å bringe det norske regelverket i samsvar med EØS-avtalens krav.
Dette er bakgrunnen for at ESA nå bringer saken inn for EFTA-domstolen.

Les mer her

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Mercedes lanserer ny GLS 19. april 2019
  Like før den er på markedet får BMW X7 en ny konkurrent å bryne seg på når Mercedes nå lanserer en ny generasjon av sin store SUV.
 • Ny Subaru Outback 19. april 2019
  Subaru lanserer det de betegner som sjette generasjon Outback på bilutstillingen i New York. De lover den sikreste og mest komfortable Outback noensinne.
 • Genève-utstillingen 2019 19. april 2019
  Vårens viktigste begivenhet for bilbransjen finner hvert år sted i Genève. Vi er på plass for å gi deg full dekning av alle nyhetene.
 • Elektrisk skateboard? Nok å ta av. 19. april 2019
  Volkswagen var ikke alene om el-skateboard-tankegangen i Genève. Det var flere eksempler på det samme.
 • Genesis gjør elbilen kompakt 18. april 2019
  Genesis er jo egentlig kjent som et luksusmerke som veldig ofte benytter målebåndet til Mercedes. Men til bilutstillingen i New York kommer de med en elbil som er virkelig kompakt.

Internasjonale bilnyheter

GM Expects Massive Growth For Cadillac In China

den 18. april 2019

Les mer

Mahindra Group, Ford to co-develop midsize SUV

den 18. april 2019

Les mer

Peugeot : The PSA Foundation awards its 2019 Mobility & Inclusion Grand Prix to the “Fondation des Amis de l'Atelier”

den 18. april 2019

Les mer

China's car market to return to growth this year, executives say

den 17. april 2019

Les mer

Auto Shanghai 2019 – World premiere of Renault City K-ZE

den 17. april 2019

Les mer

Car parts makers see new China growth opportunities

den 17. april 2019

Les mer

Auto Shanghai: Continental continuing to expand production of electric mobility components in China

den 17. april 2019

Les mer

Record quarterly sales for KIA in Europe as new models arrive in dealerships

den 17. april 2019

Les mer

New van market hits record high despite Brexit uncertainty

den 9. april 2019

Les mer

Hyundai to train 10,000 sales consultants for its global connected tech

den 9. april 2019

Les mer