ESA bringer Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regelverket om å svare full engangsavgift på utenlandsregistrerte leasingbiler

ESA bringer Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regelverket om å svare full engangsavgift på utenlandsregistrerte leasingbiler

Etter lengre tids utredning konkluderte ESA (EFTAs overvåkningsorgan) i 2012 og 2013 at norsk regelverk vedrørende midlertidig bruk av utenlands-registrert bil i Norge ikke er i samsvar med EØS-avtalen.

ESA overvåker at regelverket i EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge er i samsvar med EØS-avtalens regler, og gjør det mulig for EFTA-landene å delta i EUs interne marked. EØS-avtalen  forener EUs 28 medlemsland med EFTAs tre medlemsland (Island, Liechtenstein og Norge) i et internt marked styrt av samme regelverk (EØS-området).

I dag krever Norge full engangsavgift for midlertidig bruk av utenlandsregistrerte leasingbiler. ESA er av den oppfatning at norske regler om avgift på utenlandsregistrerte leasingbiler ikke er i tråd med EØS-regelverket. Norge fjernet engangsavgiften på midlertidig bruk av utenlandsregistrerte leiebiler i 2011, men endringen gjaldt ikke leasingbiler. EFTAs overvåkningsorgan ESA har nå vedtatt å bringe saken inn for EFTA-domstolen.

Kravet om å betale full engangsavgift uten å ta hensyn til hvor lenge bilen skal brukes i Norge, er etter ESAs mening for strengt. ESA konkluderer med at dette strider mot friheten til å yte og motta tjenester over landegrensene i EØS. I en såkalt grunngitt uttalelse (Reasoned Opinion) fra ESA av 21. november 2012 påpekes forskjellsbehandlingen av leasingbiler og leiebiler, og det faktum at det ikke er noen unntaks- eller refusjonsordning for utenlandskregistrerte leasingbiler.

Den norske regjeringen oversendte den 15. oktober 2013 saken til Toll- og Avgiftsdirektoratet. Norge har imidlertid ennå ikke gjennomført de nødvendige endringer i norsk regelverk. Etter ESAs syn har ikke norske myndigheter foretatt tilstrekkelige tiltak til å bringe det norske regelverket i samsvar med EØS-avtalens krav.
Dette er bakgrunnen for at ESA nå bringer saken inn for EFTA-domstolen.

Les mer her

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Nye lekebiler fra Porsche 18. juni 2019
  Her kommer to kjøreglade nykommere fra Porsche – 718 Spyder og 718 Cayman GT4.
 • Lanseringskalender 2019 18. juni 2019
  Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
 • Bilutstilling i Oslo 17. juni 2019
  I det stadig mer bilfrie Oslo sentrum finner man en spennende bilutstilling disse dagene. På veggene i et galleri som heter Kunstverket.
 • Her er nye Zoe 17. juni 2019
  Renault har i dag offentliggjort nye Zoe som er klar for markedet allerede i september.
 • Endelig suksess for Andreas Mikkelsen 16. juni 2019
  Etter en vanskelig periode med mye stang ut var Andreas Mikkelsen og kartleser Anders Jaeger-Amland endelig tilbake på seierspallen i en VM-runde.

Internasjonale bilnyheter

EU passenger car registrations records modest increase

den 18. juni 2019

Les mer

Renault and PSA to test autonomous cars on Monthléry race track

den 18. juni 2019

Les mer

Volkswagen to start car software unit

den 18. juni 2019

Les mer

Volkswagen Group officially opens data centre at Green Mountain’s colocation site in Norway – powered by 100% renewable energy.

den 18. juni 2019

Les mer

Fiat Chrysler Automobiles : Comment on FCA's May Sales in Europe

den 18. juni 2019

Les mer

Skoda increased sales by 17% in Russia in May

den 18. juni 2019

Les mer

Volkswagen Inaugurates new Dealership Facility in Ranchi, Jharkhand

den 18. juni 2019

Les mer

Fiat Chrysler: $4.5B plan would add 6,500 Detroit-area jobs

den 17. juni 2019

Les mer

ENGIE : Fiat Chrysler, Enel and Engie sign EV charge point deal

den 17. juni 2019

Les mer

Citroën Marks 100 Years of Innovation with Public Display in Paris

den 16. juni 2019

Les mer