ESA bringer Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regelverket om å svare full engangsavgift på utenlandsregistrerte leasingbiler

ESA bringer Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regelverket om å svare full engangsavgift på utenlandsregistrerte leasingbiler

Etter lengre tids utredning konkluderte ESA (EFTAs overvåkningsorgan) i 2012 og 2013 at norsk regelverk vedrørende midlertidig bruk av utenlands-registrert bil i Norge ikke er i samsvar med EØS-avtalen.

ESA overvåker at regelverket i EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge er i samsvar med EØS-avtalens regler, og gjør det mulig for EFTA-landene å delta i EUs interne marked. EØS-avtalen  forener EUs 28 medlemsland med EFTAs tre medlemsland (Island, Liechtenstein og Norge) i et internt marked styrt av samme regelverk (EØS-området).

I dag krever Norge full engangsavgift for midlertidig bruk av utenlandsregistrerte leasingbiler. ESA er av den oppfatning at norske regler om avgift på utenlandsregistrerte leasingbiler ikke er i tråd med EØS-regelverket. Norge fjernet engangsavgiften på midlertidig bruk av utenlandsregistrerte leiebiler i 2011, men endringen gjaldt ikke leasingbiler. EFTAs overvåkningsorgan ESA har nå vedtatt å bringe saken inn for EFTA-domstolen.

Kravet om å betale full engangsavgift uten å ta hensyn til hvor lenge bilen skal brukes i Norge, er etter ESAs mening for strengt. ESA konkluderer med at dette strider mot friheten til å yte og motta tjenester over landegrensene i EØS. I en såkalt grunngitt uttalelse (Reasoned Opinion) fra ESA av 21. november 2012 påpekes forskjellsbehandlingen av leasingbiler og leiebiler, og det faktum at det ikke er noen unntaks- eller refusjonsordning for utenlandskregistrerte leasingbiler.

Den norske regjeringen oversendte den 15. oktober 2013 saken til Toll- og Avgiftsdirektoratet. Norge har imidlertid ennå ikke gjennomført de nødvendige endringer i norsk regelverk. Etter ESAs syn har ikke norske myndigheter foretatt tilstrekkelige tiltak til å bringe det norske regelverket i samsvar med EØS-avtalens krav.
Dette er bakgrunnen for at ESA nå bringer saken inn for EFTA-domstolen.

Les mer her

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Klimanøytral ID. 18. februar 2019
  Volkswagen lover å gjøre den nye ID.-familien klimanøytral fra vugge til grav. Det forutsetter at bileierne må ta grep som for oss kan virke selvfølgelige.
 • Her er nye Focus ST 18. februar 2019
  Ford topper nå Focus-familien med en ny ST. Den leveres i ulike varianter for å tilfredsstille forskjellige kundegrupper.
 • Klassiske biler i London 17. februar 2019
  Etter å ha mistet nesten alle sine forhandlere av automobile attraksjoner, er det klart at også London måtte få sin egen klassisk-bilutstilling. Den var også verdt et besøk.
 • Suveren seier til Tänak i Sverige 17. februar 2019
  Ott Tänak i Toyota var utilnærmelig i Rally Sweden og vant til slutt med 53,7 sekunder på nærmeste utfordrer, Esapekka Lappi. For Hyundai-fører Andreas Mikkelsen glapp pallen på siste dag.
 • Mikkelsen holder unna – så vidt 16. februar 2019
  Ott Tänak virker umulig å slå i helgens VM-runde, men idet bare to korte publikumsetapper gjenstår av lørdagens kjøring, tviholder Andreas Mikkelsen på andreplassen. Men her blir det kamp på kniven helt frem til målflagget.

Internasjonale bilnyheter

Renault Alliance Invests in Chinese Electric-Vehicle App Maker

den 18. februar 2019

Les mer

Nissan launches electric vehicle range education video

den 18. februar 2019

Les mer

VW, Ford Discuss Alliance on Self-Driving Cars

den 15. februar 2019

Les mer

Volkswagen continues to support local economic development

den 15. februar 2019

Les mer

Ford Donates R12-million Worth of Vehicles to Charities

den 15. februar 2019

Les mer

Tata Motors : starts supply of 40 Electric buses to Lucknow City Transport

den 15. februar 2019

Les mer

Peugeot unveils its first concept store in the Middle East

den 15. februar 2019

Les mer

FCAI applauds Infrastructure Australia’s $58bn plan

den 14. februar 2019

Les mer

Ashok Leyland Q3 net profit dips 21 pc to Rs 381 cr

den 14. februar 2019

Les mer

FCA and Groupe PSA extend Sevel Partnership to 2023

den 14. februar 2019

Les mer