Søk
Close this search box.

VIDEO: Hva skjer med brukte elbilbatterier?

Med stadig flere elbiler på veiene blir det også etter hvert mange store batteripakker i omløp. Hva vi gjør med disse batteriene etter at de er tatt ut av bilen vil ha mye å si for elbilenes miljøfotavtrykk.

Hos Batteriretur tar de imot 85 prosent av alle brukte batterier i Norge. Det spenner fra bittesmå klokkebatterier til enorme batterier fra marin sektor. En økende del av batteriene de får inn er fra el- og hybridbiler, og etter hvert som elbilene blir stadig vanligere vil disse totalt dominere volumet av batterier inn til Batteriretur.

https://www.youtube.com/watch?v=frrGUXpRrTg
Hør Per-Magnus Karlsson i Batteriretur fortelle hvordan de jobber med gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier.

– De aller fleste elbiler er jo ikke gamle nok til å vrakes, men vi får allerede nå inn batterier fra el- og hybridbiler som har vært utsatt for ulykker, eller der det har vært en feil på batteriet eller tilhørende systemer som gjør at det har blitt byttet ut, sier Per-Magnus Karlsson i Batteriretur.

Selv om et batteri har blitt tatt ut av en bil betyr ikke det at det er ubrukelig.

– Det er som regel bare noen få moduler eller celler som er dårlige. Mesteparten av batteriet kan brukes videre i mange år etter at det er tatt ut av bilen. Vi ser for oss et vell av nye bruksområder for disse batterimodulene, for eksempel sammenkobling med solcellepaneler på industribygg eller hytter, eller til bruk for å gi strøm til store fartøy som ferger, for eksempel, forteller Karlsson.

Når batteriets livssyklus er over, så skal det til slutt gjenvinnes. I dag gjenvinner man omtrent 75 prosent av materialene i batterier fra el- og hybridbiler, men om få år kommer andelen til å være mye høyere, kanskje opp mot 95 prosent.

– Vi har en lys fremtid foran oss, avslutter Karlsson.

Del:

Relatert