Gå til innhold

Teknologi redder liv: Nye biler har gjort trafikken tryggere

Nye og tryggere biler har bidratt til at antall drepte og hardt skadde i trafikken er blitt betydelig redusert i Norge. Flere nye biler, i kombinasjon med målrettede tiltak, teknologiske fremskritt og politisk vilje har bidratt til å øke sikkerheten på norske veier betydelig. Likevel er det fortsatt behov for kontinuerlig innsats gjennom å fornye bilparken, forbedre veisystemene og endre holdninger for at den positive trenden skal fortsette.

Teknologiske fremskritt øker sikkerheten


Moderne biler er utstyrt med avanserte sikkerhetssystemer som bidrar til å forhindre ulykker og redusere skadeomfanget dersom en ulykke skulle inntreffe. Systemer som automatisk nødbremsing, filskiftevarsling, adaptiv cruisekontroll og kollisjonsvarsling gir føreren økt støtte og reduserer risikoen for menneskelige feil.


Disse teknologiene fungerer proaktivt ved å overvåke kjøretøyets omgivelser og førerens atferd, og kan gripe inn for å forhindre potensielle farer. I tilfelle en ulykke, beskytter passive sikkerhetssystemer som kollisjonsputer og forsterkede karosseristrukturer passasjerene, noe som reduserer alvorlighetsgraden av skader.


Reduksjon i trafikkdødsfall og alvorlige skader


Statistikk viser en tydelig reduksjonen av trafikkdødsfall og alvorlige skader. I 2024 ble det registrert 89 trafikkdrepte i Norge, ned fra 118 trafikkdrepte i 2023. Denne utviklingen kan tilskrives en kombinasjon av strengere trafikkreguleringer, forbedret veiinfrastruktur og økt bruk av moderne sikkerhetsteknologi i kjøretøy. 


Det er imidlertid viktig å merke seg at enkelte aldersgrupper, spesielt unge mellom 15 og 19 år, fortsatt er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Dette understreker behovet for målrettede tiltak rettet mot disse gruppene, inkludert opplæring og bevisstgjøring om trafikksikkerhet. 
En bekymringsfull utvikling er at antall drukningsulykker har overgått trafikkulykker i Norge. I 2024 mistet 95 personer livet i drukningsulykker, som er en økning på hele 20 prosent fra året før. Dette er første gang i nyere tid at flere har omkommet i drukningsulykker enn i trafikken, ifølge Redningsselskapet.


Reduserte menneskelige lidelser og samfunnsøkonomiske fordeler ved økt trafikksikkerhet


Reduserte menneskelige lidelser er det viktigste argumentet for bedre trafikksikkerhet. Reduksjon i trafikkulykker har i tillegg samfunnsøkonomiske fordeler. Færre ulykker betyr lavere kostnader knyttet til akuttmedisinsk behandling, rehabilitering, tapt arbeidskraft og materielle skader. I tillegg reduseres belastningen på helsevesenet og andre offentlige tjenester.
Investeringer i trafikksikkerhet, enten det er gjennom infrastrukturforbedringer, teknologisk utvikling eller opplæring, gir dermed avkastning i form av reduserte utgifter og økt produktivitet. Dette styrker økonomien og forbedrer livskvaliteten for innbyggerne.


Konklusjon


Norges innsats for å forbedre trafikksikkerheten har gitt betydelige resultater, men det er fortsatt rom for forbedring. Teknologiske fremskritt innen kjøretøy spiller en sentral rolle i å redusere ulykker og skader, og gir samtidig økonomiske fordeler for samfunnet. Den nylige økningen i drukningsulykker understreker behovet for å overføre suksessfaktorer fra trafikksikkerhetsarbeidet til andre områder. Ved å fortsette å investere i sikkerhetstiltak og teknologi, kan Norge fortsette å forbedre sikkerheten for sine innbyggere og redusere menneskelig lidelse.

Se våre nyheter

Bilimportørenes Landsforening (BIL) avholdt onsdag 23. april sitt årsmøte. Under møtet ble det blant annet valgt nytt styre for foreningen – en sammensetning som speiler både kontinuitet og fornyelse...