Gå til innhold

Styringsrenten uendret – bilsalget stiger, men er fortsatt under snittet

Per mars 2025 har styringsrenten vært holdt uendret på 4,5 prosent siden desember 2023. I januar 2025 signaliserte sentralbanksjef Ida Wolden Bache at et rentekutt kunne være aktuelt i mars.Nye tall viste imidlertid at kjerneinflasjonen i februar 2025 overrasket ved å stige til 3,4 prosent, noe som var høyere enn forventet. Dette tyder på at inflasjonspresset fortsatt er sterkt, som bidro til at Norges Bank besluttet å holde renten uendret på møtet 27. mars.

 
Bilsalget øker, men fortsatt lavere enn snittet de siste 10 årene

Personbilsalget i Norge har økt med 27 % hittil i år per 23. mars sammenlignet med samme periode i 2024, ifølge tall fra OFV. Bilsalget i 2024 endte på drøyt 128.000 personbiler, noe som er under gjennomsnittet, som de siste ti årene har ligget på rundt 150.000 biler. Elbilandelen var på nær 95 %. Grunnet en avgiftsskjerpelse på plug-in hybrid biler fra 1. april er det naturlig å anta at det andelsmessig har blitt registret flere av disse i første kvartal enn vi vil se i de tre siste kvartalene. Vi antar derfor at elbilandelen kan komme opp i 97-98 % når vi ser året under ett. På modellfronten preges salget av helelektriske biler. Flere enn de 20 mest registrerte modellene i Norge er helelektriske.

For flere detaljer om bilsalget i Norge, se BILs hjemmeside.

The EU wants to make the car industry more competitive  without sacrificing climate targets-1

Bilsalget i Norge har vært drevet av kampanjer og ulike tilbud. Med den siste nyheten fra Norges Bank om at styringsrenten blir stående på 4,5%, er det grunn til å tro at bilbransjen vil fortsette med gode priser og tilbud, noe som kommer forbrukerne til gode. 


Inflasjonsmålet og pengepolitikken


Norges Bank er landets sentralbank og har hovedansvaret for å gjennomføre pengepolitikken i Norge. Dette innebærer å holde inflasjonen lav og stabil, samtidig som banken skal bidra til høy og stabil sysselsetting. I tråd med forskriften for pengepolitikk er målet at den årlige veksten i konsumprisene over tid skal ligge nær 2 prosent. Inflasjonsmålet på 2 prosent er valgt fordi både raskt stigende og fallende priser kan skape utfordringer for økonomien. Et moderat og stabilt inflasjonsnivå anses derfor som mest gunstig for en velfungerende økonomi.  
For å oppnå dette inflasjonsmålet benytter Norges Bank styringsrenten som sitt viktigste virkemiddel. Styringsrenten påvirker bankenes utlåns- og innskuddsrenter, som igjen påvirker husholdningenes og bedriftenes låne- og spareadferd. Ved å justere styringsrenten kan Norges Bank enten stimulere økonomien ved å senke renten, eller dempe økonomisk aktivitet ved å heve den.  

Når Norges Bank vurderer å endre styringsrenten, tar de hensyn til flere nøkkelparametere:

  • Inflasjon: Avvik fra inflasjonsmålet på 2 prosent kan indikere behov for rentejusteringer.
  • Produksjonsgapet: Forskjellen mellom faktisk produksjon i økonomien og det potensielle nivået. Et positivt produksjonsgap kan tyde på overoppheting, mens et negativt gap kan indikere ledige ressurser.
  • Arbeidsledighet: Høy arbeidsledighet kan signalisere svak økonomisk aktivitet, mens lav ledighet kan tyde på en stram arbeidsmarkedssituasjon.
  • Lønnsvekst: Sterk lønnsvekst kan føre til økt inflasjon, mens svak lønnsvekst kan dempe prisstigningen.
  • Valutakurs: Endringer i kronekursen påvirker importpriser og dermed inflasjonen.
  • Internasjonal økonomi: Globale økonomiske forhold kan påvirke norsk økonomi gjennom handel og kapitalstrømmer.


Arbeidsledigheten er altså en sentral indikator for økonomiens tilstand. Lav ledighet tyder på høy etterspørsel etter arbeidskraft, noe som kan føre til lønnsvekst og økt inflasjon. Høy ledighet kan derimot indikere svak økonomisk aktivitet og lavere inflasjonspress. Norges Bank overvåker derfor arbeidsmarkedet nøye når de vurderer renteendringer. 
Nye tall i mars viser at en stor andel av bedriftene i Norges Banks Regionale nettverk forventer at økt kjøpekraft blant husholdningene, drevet av høy lønnsvekst, vil løfte salget mot sommeren og høsten.


Svak krone


Videre har den norske kronen vært svak over noe tid, noe som kan bidra til økt importert inflasjon. En rentenedsettelse kan ytterligere svekke kronen, noe som igjen kan øke inflasjonspresset. Derfor er det sannsynlig at Norges Bank vil avvente med å senke renten til det er tydeligere tegn på at inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent.


I pengepolitisk rapport #1/25 er prognosen for privat konsum for hele 2025 anslått til en vekst på 2,2% sammenlignet med 2024, dette er ned fra 2,6% i forrige PPR. Norges Bank forventer nå at styringsrenter avtar til 4 prosent innen utgangen av året, og antyder ytterligere to rentenedsettelser av 0,25 prosentpoeng i 2026. 

Se våre nyheter