Søk
Close this search box.

Nybilsalget i september 2023

Bil om natten med fargerefleksjoner i vinduene på veien
I september ble det registrert 29,4 prosent færre nye biler enn i samme måned i 2022.

I september gikk nybilsalget tregt. Bare 10 342 nye personbiler ble registrert. Det er 29,4 prosent mindre enn samme måned i fjor. Samtidig er elbilandelen på rekordnivå.

– Nedgangen kan skyldes høyere renter, merverdiavgift på elbiler, økte bilavgifter fra nyttår og generell prisstigning, skriver Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Antallet nybilregistreringer var også lavere i august; ti prosent lavere enn året før. Med flere renteøkninger og økonomiske utfordringer i vente, forventes det at nybilsalget vil forblir lavt i de siste månedene av året.

Nye personbiler pr. år og utviklingen i boliglånsrenten per år
(Grafer: OFV)

Elbilandelen slår rekorder

Selv om nybilsalget har gått ned, har elbilandelen økt. 87 prosent av alle nye biler registrert i september var elbiler. 

Elbilandelen har vært ganske stabil gjennom hele året og utgjør nå mer enn 83 prosent av alle nye biler.

Totalt sett har antallet førstegangsregistrerte nye personbiler falt med 7,1 prosent sammenlignet med fjoråret. Mange velger rimeligere bilmodeller, og etterspørselen etter dyre luksusbiler har sunket.

Økonomien påvirker nybilsalget

Moms, avgifter og økte priser har påvirket beslutningen om å kjøpe nye biler negativt. Direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV sier at mange utsetter eller avlyser kjøpet av ny bil på grunn av økonomiske bekymringer.

På grunn av hendelsene i 2023 er nedgangen i nybilsalget i september ikke overraskende. Folk velger nå mer nøkterne biler, spesielt elbiler som koster mindre enn 500 000 kroner, for å unngå moms. 

Trenden fra september forventes å fortsette gjennom fjerde kvartal, og det er lite optimisme for økt bilsalg i slutten av året.

De 10 mest solgte bilmerkene i september – antall

Graf med de mest solgte bilmerkene i september 2023

Nedgang i vrakbiler

Antall vrakede biler har gått ned med ni prosent sammenlignet med fjoråret, mens bruktbilmarkedet er fortsatt sterkt. Bruttimport av bruktbiler har falt betydelig, men eksporten har økt.

Flest diesel-varebiler

Selv om el-varebiler utgjør 33 prosent av førstegangsregistrerte varebiler, er det fortsatt flere dieselvarebiler som blir registrert. Dieselvarebilene utgjør 65 prosent, men det er en nedgang i antallet registreringer sammenlignet med året før.

Kombinasjonen av moms på elbiler, betydelige avgiftsendringer og en kraftig generell prisstigning og mange renteøkninger, har ført til at mange enten er avventende og utsetter eller til og med kansellerer nybilkjøpet, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). 

– Ikke ta for mye Møllers tran

– Mange har det tøffere nå enn for bare et år siden, og vi hører tydelige signaler fra både folk og bransje om at ytterligere økninger i avgiftene ikke er det man trenger. Nå er det viktig at finansministeren tar signalene, i stedet for å ta «for mye Møllers tran» ved å øke avgiftene eller røre momsgrunnlaget for 2024, sier Solberg Thorsen. 

De 10 månedene med høyest elbilandel

Del:

Relatert