Søk
Close this search box.

Bilsalget i august 2023

Stram økonomi og endring i forbrukeratferd preger nybilmarkedet

Nybilsalget i august 2023 viser tydelige tegn på endring i forbrukeratferd. Med en nedgang på over 10 prosent fra august 2022, er trenden klar. Folk er mer kritiske til hvor de legger pengene sine, og bilsalg er intet unntak.

Mens nybilsalget – altså antall førstegangsregistrerte nye personbiler – hadde et relativt normalt omfang i juli, ble det i august en nedgang på drøyt 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Så langt i år ligger antall nybilregistreringer rundt 3 prosent bak fjoråret. En strammere økonomi preger valget ved kjøp av bil.

Til sammen ble det registrert 11 083 nye personbiler i august, og det er 10,4 prosent færre enn i fjor. Og så langt i år har 85 155 nye personbiler blitt levert til bilkjøperne, og det er 3,3 prosent færre enn i samme periode i 2022.

Drivstoff nye personbiler hittil i 2023

Bak tallene ligger det noen klare trender:

Elbilsalget holder seg sterkt.
Med en elbilandel på hele 83 prosent for nybilsalget i august, bekrefter Norge sin posisjon som et elbil-land. Dette til tross for den generelle nedgangen i bilkjøp.

Forbrukerne søker trygghet.
Som direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) bemerker, velger folk kjente bilmerker over nykommere. Dette indikerer et ønske om trygghet og pålitelighet i usikre tider.

Bruktbilsalget blomstrer.
Selv om nybilsalget opplever en nedgang, skifter bruktbiler eiere i samme tempo som før. Dette tyder på at folk søker mer økonomisk effektive løsninger.

Brukteksporten øker.
Dette kan være en kombinasjon av attraktive insitamenter og endringer i markedet.

El-varebilsalget skyter fart, selv om det er langt igjen til det overordnede målet om 100 prosent nullutslipp.

De 10 mest solgte bilmodellene i august – antall

De 10 mest solgte bilmerkene i august – antall

Samlet sett illustrerer tallene fra august 2023 et marked i endring. Mens stram økonomi påvirker beslutningene til mange, finner forbrukerne nye måter å navigere i bilmarkedet på. Elbiler, bruktbiler og kjente merker står sterkt, mens luksusbiler og nykommere sliter.

Tilbud større enn etterspørsel
Tallene fra OFV viser at det er en betydelig lavere registreringstakt i år enn i de to foregående årene, og bråstoppen i nybilsalget som året startet med, rammet både bilimportører og forhandlere.

De siste månedene har markedet vært mer kampanjedrevet enn vi har sett på mange år. Nå ser det ut til at tilbudet av nye leveringsklare biler er større enn etterspørselen. Mange av nybilregistreringene så langt i år er biler som ble bestilt av kunder for lenge siden, og bransjen melder om færre nye kunder i bilbutikkene for tiden.

(ALLE TALL FRA OFV)

Les mer her

Del:

Relatert