Gå til innhold

Autoretur fortsetter å levere godt over kravene

BILs heleide produsentansvarsselskap Autoretur har igjen levert solide resultater for 2024, og markerer seg nok en gang som en viktig bidragsyter til den sirkulære økonomien. Årsrapporten viser at Autoretur ikke bare oppfyller, men overoppfyller myndighetenes krav til både innsamling og gjenvinning av kasserte kjøretøy – med god margin.

– Resultatene viser at systemet fungerer. Autoretur er et fremragende eksempel på hvordan produsentansvar kan bidra til sirkulær økonomi i praksis. Gjennom strukturert samarbeid og teknologisk innovasjon lykkes Autoretur med å hente ut verdifulle ressurser og redusere avfall, sier Harald J. Andersen, direktør i Bilimportørenes Landsforening og styremedlem i Autoretur.


Over 98 % total gjenvinning


I 2024 ble hele 98 % av vrakede biler i Autoreturs system gjenvunnet – som med god margin overgår myndighetenes krav på 95 %. Etter gjenvinningen kan metallene bli til nye bildeler, sykler, bygninger eller togskinner. Ikke-magnetiske metaller som kobber og aluminium brukes blant annet i elektronikk.

Gjennom samarbeid med biloppsamlingsplasser og fragmenteringsanlegg i hele landet, sikrer Autoretur at ressursene fra kasserte kjøretøy i størst mulig grad går tilbake i kretsløpet.

Ombruk på kraftig vei opp

Et sirkulærøkonomisk høydepunkt er den kraftige økningen i ombruk. Hele 10,2 % av total vrakvekt ble ombrukt – som utgjør mer enn en tredobling siden 2019. Delvis skyldes dette mer effektiv demontering og større fokus på gjenbrukbare komponenter. Ombruk betyr at hele produktet eller en del av det brukes om igjen slik det er, altså at delen får et nytt liv i sin opprinnelige form.  

Brukte deler ombrukes primært ved reparasjoner av brukte biler, både av privatpersoner og av verksteder. Interessen for ombruk av brukte deler har økt de siste årene, og vil fortsette å øke i årene fremover - ikke minst fordi nye regelverk fra EU stiller krav til at demonterte deler skal vurderes for ombruk.

I 2025 vil selskapet fortsette med å motivere og oppfordre biloppsamlere til å demontere og selge brukte deler fra kasserte biler, som kan bidra til å ytterligere forsterke den gode utviklingen. 

Ekstra innsats i distriktene

Autoretur har også sørget for bedre tilgjengelighet i distriktene. I Finnmark er det etablert lokale mottak og støtteordninger som har ført til høyere innsamlingsgrad – og biler som ellers kunne endt som forsøpling, er nå trygt håndtert og resirkulert.


Tar i bruk ny teknologi


Autoretur har i løpet av 2024 også tatt store steg for å styrke sin rolle som en nøkkelaktør innen bærekraftig håndtering av kasserte kjøretøy, og har jobbet særlig med sikker håndtering av brukte elbilbatterier. Selskapet har også rettet fokus mot plast fra kasserte biler. Roboter, styrt av kunstig intelligens, kan effektivt sortere ut plasttypene fra kasserte biler, noe som både øker materialutnyttelsen og bidrar til betydelige fremskritt innen materialgjenvinning. Andersen mener dette er faktorer som har bidratt til å løfte Autoreturs betydning.


- Autoreturs arbeid i 2024 er et klart eksempel på hvordan produsentansvarsordninger kan fungere som motorer i det grønne skiftet. For bilbransjen er dette et viktig konkurransefortrinn i møte med økende krav til bærekraft og ressursutnyttelse, avslutter Andersen. 

Fakta – hva er produsentansvar: 


Produsentansvar betyr at den som importerer eller produserer et produkt, også har ansvar for produktet når det blir avfall.
For bilbransjen innebærer det at bilimportører må sørge for at kasserte kjøretøy blir samlet inn og behandlet på en miljømessig forsvarlig måte – uten kostnad for den som vraker bilen.

Ordningen skal:

•    Sikre høy grad av materialgjenvinning og ombruk
•    Forebygge forsøpling og ulovlig avfallshåndtering
•    Fremme sirkulær økonomi og gjenbruk av verdifulle ressurser

Alle som importerer nye biler til Norge, samt de fleste bruktbilimportører, er medlemmer av Autoretur.

 

Se våre nyheter