Søk
Close this search box.

Arnstad: Vi snakker nok heller om 2023

Senterpartiet har liten tro på elbilmoms fra 2022 om de går i regjering. – Vi snakker nok heller 2023, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad under BIL, NBF og NAFs debatt om elbilmva og bilavgifter på Arendalsuka.

Bilavgifter og bilpolitikk er et hett tema i valgkampen og usikkerheten er stor om hva slags bilpolitikk forbrukerne og bransjen får, både dersom det blir regjeringsskifte i høst – og dersom blå side fortsetter å styre. Ledet av NAFs kommunikasjonssjef Camilla Ryste inviterte BIL, NBF og NAF politikerne til debatt i Samferdselsteltet på Arendalsuka. Organisasjonene står samlet bak ønsket om en forutsigbar bilpolitikk og mener momsfritaket for elbil bør videreføres til 2024.

I panelet stilte Svein Roald Hansen (Ap), Harald Moskvil (MDG), Jon Gunnes (V), Mahmoud Farahmand (H) og Marit Arnstad (Sp).

Ryste utfordret Arbeiderpartiet, som i flere år har hatt mva på elbiler over 600 000 kroner i sine alternative statsbudsjett på når de vil starte innfasingen:

 -Kommer mva allerede fra 2022 med ny regjering?

-Ja, vil tro det. Både Sp og SV er enige om dette, svarte Hansen.

Men Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad var ikke helt enig:

-Vi mener at det er på tide å omfordele deler av det mva-fritaket til andre formål, som ladeinfrastruktur. Det vil fortsett være en stor del av elbilparken som har mva-fritak, det er bare beløpet over 600 000 kroner det vil være mva på. Men jeg tror ikke dette nødvendigvis kommer fra 1.jan 2022. Det vil være knapt med tid ved et regjeringsskifte. Vi snakker nok heller 1.januar 2023 enn vi snakker 2022, sa hun.

2025-målet

MDG og Venstre var tydelige på at mva nå er altfor tidlig

-Jeg skjønner ikke at Ap og Sp tørr å ta sjansen på å mva-belegge nå, hvis de mener alvor med 2025-målet, sa Jon Gunnes (V).

-Å legge på mva på elbiler nå er altfor tidlig. Den diskusjonen kan vi eventuelt ta opp i 2025. Nå må vi få med oss distrikts-Norge over på elbil. Vi vil egentlig ha hybridene ut av markedet også, sa Moskvil, og fikk motbør fra Arnstad:

-Hybridene vil vi ikke ha ut av markedet, de er en god overgangsløsning for veldig mange.

Høyre har også i programmet for neste stortingsperiode at de vil innføre mva på elbilene. Men noen tidfesting var ikke mulig å få fra partiets toppkandidat i Telemark.

-Vi har sagt at vi vil innføre mva gradvis, og først på de dyreste bilene. Vår modell ligner litt på Aps, men vi vil gjøre dette over tid – og se på hvordan situasjonen utvikler seg. Vi er også opptatt av forutsigbarhet for forbrukerne og bransjen. Dette er ikke noe som kan gjøres over natta, sa Farahmand.

Del:

Relatert