Forventninger til statsbudsjettet

Forventninger til statsbudsjettet

På mandag legges statsbudsjettet frem, og for bilbransjen knytter det seg i år ekstra viktige forventninger til bilavgiftene.

– Vi føler oss trygge på at det blir et fornuftig budsjett, men er naturligvis spente på å se nøyaktig hvilken innretning CO2-avgiften får fra nyttår, sier Erik Andresen, direktør i Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Han sikter til at CO2-avgiftskomponenten i engangsavgiften for personbiler etter planen skal baseres på WLTP-utslippsverdier fra og med neste år.

Den utgående NEDC-testyklusen for måling av utslipp fra nye biler var mindre omfattende enn den nye WLTP-syklusen, og produserte derfor gjennomgående lavere CO2-utslippsverdier enn den nye testen. Det er disse offisielle utslippsverdiene som CO2-avgiften baseres på – og uten en form for kompensasjon vil nybilprisene på helt ordinære biler kunne skyte i været når vi går over til WLTP.

Viktig bransjesamarbeid

– Sammen med Norges Bilbransjeforbund og Norges Automobil-Forbund begynte vi tidlig arbeidet med å kartlegge de konkrete avgiftsmessige konsekvensene av en omlegging til WLTP, og vi har lagt frem våre funn for Finansdepartementet, fortsetter Andresen.

BIL har foretatt omfattende datainnsamling og utregninger som også inneholder et forslag til ny utforming av CO2-avgiftsskalaen som tar høyde for de nye utslippsverdiene. Med denne nye avgiftsmodellen vil CO2-avgiften holdes mest mulig stabil – selv om noen biler vil få noe høyere avgift, og andre noe lavere.

– Med en så stor omlegging av avgiftssystemet er det ikke til å unngå at det vil slå litt ulikt ut, men vi har hatt spesielt fokus på å gjøre endringene så små som mulig, sier Andresen.

Avklaring for varebil – videreføring for elbil

Det er også viktig for BIL å få avklart at CO2-komponenten i engangsavgiften for varebiler blir basert på NEDC-verdier ut neste år. Disse bilene ligger et år etter personbilene i WLTP-løypa, og BIL ønsker derfor samme løsning for varebiler i år som man la opp til med personbiler i fjor.

Elbilfordelene er fredet i regjeringsplattformen, og det mener også BIL at er nødvendig for å fortsatt lykkes med det grønne skiftet frem mot 2021. Her forventer foreningen altså ingen endringer.

– Vi håper Finansdepartementet har hatt nytte av våre innspill, og at regjeringen legger frem fornuftige løsningsforslag på CO2-avgiftssiden i budsjettet på mandag, avslutter Andresen.

Om forfatteren

Følg oss!

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Museet er åpent, velkommen 8. april 2020
  En tur på bilmuseer er kanskje en god idé denne påsken. En rekke av dem besøker du via Google Streetview – noen andre holder åpent med egne virtuelle rundturer og spesielle forestillinger. Her har vi samlet noen av toppene.
 • Genève-utstillingen 2020 7. april 2020
  I månedsvis har vi gledet oss til den årlige bilmessen i Genève. Tre dager før start ble det kjent at messen er avlyst. Fortvil ikke – vi gir deg nyhetene.
 • Monoton? Ikke akkurat 7. april 2020
  Mono er nå inne i sitt tiende år. Hvem skulle trodd det? Og ikke bare lever den – den ble enda spissere foran Genève-presentasjonen.
 • Skoda slipper ungdommen løs 6. april 2020
  Her er det mye god tradisjon, men først og fremst den at det nå er syvende gang lærlinge-studentene på Skoda får lov til å bygge sin egen bil. I år en skikkelig Barchetta på Scala-basis.
 • Undervurdert 6. april 2020
  PRØVEKJØRT: Honda Civic er den lille familiebilen som amerikanerne står i kø for å kjøpe, men som nordmenn knapt er klar over at eksisterer.

Internasjonale bilnyheter

Groupe PSA: Signature of a social solidarity agreement, protecting the health of employees and the company

den 8. april 2020

Groupe PSA: Signature of a social solidaLes mer

Toyota Group Announces Support Measures for the Frontlines of the Medical Sector and Medical Products

den 8. april 2020

the Japanese government made to JapaneseLes mer

Indonesia car sales to halve due to coronavirus pandemic – ministry

den 8. april 2020

built-up units, data from Gaikindo showsLes mer

Hyundai integrates entire sales network with online sales platform

den 8. april 2020

Hyundai integrates entire sales networkLes mer

Vauxhall achieves RDE2 emissions compliance across the range

den 8. april 2020

Vauxhall achieves RDE2 emissions compliaLes mer

GM Partners with Girls Who Code to Empower Future Technology and Engineering Leaders

den 8. april 2020

said Saujani. “We need more of our daughLes mer

Mahindra South Africa committed to support customers during national lockdown

den 7. april 2020

Mahindra South Africa committed to suppoLes mer

JAC Honda to Absorb Honda Automobile (China)

den 7. april 2020

JAC Honda to Absorb Honda Automobile (ChLes mer

Mahindra opens its kitchen in 10 locations across India – ApHerald | DailyHunt

den 7. april 2020

Mahindra opens its kitchen in 10 locatioLes mer

Volkswagen: E-fuels to prolong life of combustion engine, encouraged by EV technology limitations

den 7. april 2020

Volkswagen: E-fuels to prolong life of cLes mer