Nyheter

Trivselsundersøkelsen 2024: Stabile resultater, tross ustabile tider

Skrevet av Redaksjonen i BIL | 03. 12. 2024

Til tross for at bilsalget i 2024 har vært preget av økonomisk motvind, viser de ferske resultatene fra årets trivselsundersøkelse at trivselen blant ansatte i bilbransjen holder seg stabil.Dette er et tydelig signal på at bedrifter i den norske bilbransjen gjør mye riktig, samtidig som den viser at det er rom for forbedringer. Dette er tredje gang Trivselsundersøkelsen gjennomføres av Moment, på vegne av Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Bilimportørenes Landsforening (BIL). 

Fokus på trivsel og forbedringspotensial

Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 15–25. oktober 2024, og tok omtrent fem minutter å fullføre. Hele 1.520 personer startet undersøkelsen, og 1.205 fullførte. Sammenlignet med 2023 var det en økning i både deltakelse og fullføringsgrad. Det viser et tydelig engasjement blant de ansatte.

Hensikten med undersøkelsen er å identifisere faktorer som påvirker trivsel, turnover og karriereutvikling i bilbransjen. Respondentene blir spurt om 16 faktorer omhandlende trivsel på arbeidsplassen, og to som handler om bærekraft og miljø.  

Poengskalaen går fra 1 til 5. 1 er synonymt med ”ikke viktig i det hele tatt”, og 5 indikerer ”svært viktig”. Respondentene blir spurt om hva de mener er viktig, samt om dette er tilstede i deres arbeidshverdag. På denne måten kan vi se avviket tydelig. Eksempler på dette er sosialt fellesskap, kultur for å hjelpe, tilgjengelig ledere, inkludering, karriereutviklingsmuligheter, og balanse mellom arbeid og fritid.

Undersøkelsen avdekker et tydelig gap mellom ønsket og faktisk tilstedeværelse av systematisk arbeid for et godt sosialt miljø. Dette kan skyldes økt press og tøffere tider, som ofte gjør at slike tiltak nedprioriteres. 

Likevel vet vi at når ansatte trives og føler seg trygge, blir de mer produktive, kreative og engasjerte.
 



Funn fra 2024-undersøkelsen 

Resultatene gir både et oppmuntrende bilde og peker på viktige forbedringsområder: 

Sosialt fellesskap, trygghet og forutsigbarhet:
Dette er viktige faktorer som ansatte på tvers av alle aldersgrupper verdsetter og opplever i stor grad. 
Rettferdighet og utviklingsmuligheter:
Mange ansatte etterlyser større tilstedeværelse av disse faktorene. Spesielt de yngre aldersgruppene, som setter kompetanse- og karriereutvikling høyt på agendaen. Rettferdig behandling er en av faktorene der gapet mellom viktighet og opplevd tilstedeværelse er størst. Dette betyr at ansatte opplever rettferdighet som avgjørende for trivsel og tilhørighet, men mange føler at dette ikke er tilstrekkelig ivaretatt. Rettferdighet handler om at regler, prosedyrer og beslutninger tas på en transparent, konsekvent og inkluderende måte. Tiltak som ledelsesopplæring, involvering av medarbeidere og tydelig kommunikasjon om beslutningsprosesser vil bidra til å styrke opplevelsen av rettferdighet. Dette vil ikke bare fremme trivsel, men også bygge et inkluderende og motiverende arbeidsmiljø. 
Grønn omstilling:
Klima og miljø er fortsatt det eneste området der tilstedeværelse av trivselsfaktorer overgår deres opplevde viktighet – noe som gjenspeiler bransjens fokus på bærekraft. 
Lav turnoverintensjon:
Selv om økonomi fremdeles er en viktig grunn til å bli i bransjen, viser undersøkelsen en generelt lav turnoverintensjon. Yngre medarbeidere rapporterer imidlertid høyere intensjon om å bytte både arbeidsplass og bransje, og har noe lavere yrkeslojalitet. 
Økning i mobbing og trakassering:
Undersøkelsen viser en svak økning i rapportering av mobbing og trakassering, hos begge kjønn. Kvinner opplever også lavere grad av trivsel og høyere grad av mobbing sammenlignet med menn, selv om deres turnoverintensjon er lavere. 
Kvinner i bransjen:
Med bare ni prosent kvinner i bilbransjen er det stort potensial for økt mangfold. Kvinner i bransjen rapporterer noe lavere tilstedeværelse av trivselsfaktorer, men oppgir samtidig lavere intensjon om å forlate jobben. 
Eldre aldersgrupper:
Eldre ansatte opplever jevnt over høyere tilstedeværelse av trivselsfaktorer enn yngre kollegaer – som understreker at aldersgruppene har ulike behov og prioriteringer. 
Økonomi, karrieremuligheter og sosialt arbeidsmiljø:
Dette fremstår som de tre viktigste faktorene som påvirker turnoverintensjon blant ansatte som vurderer å bytte jobb eller bransje. Følelsen av tilstedeværelse for karriereutviklingsmuligheter har lavt snitt. Og resultatene fra undersøkelsen viser at ansatte opplever et stort gap mellom ønskede og faktiske muligheter for karriereutvikling. Dette indikerer at mange arbeidstakere føler at de ikke får tilstrekkelige sjanser til å vokse og utvikle seg faglig i jobben. For å møte dette behovet bør ledelsen aktivt snakke med de ansatte om deres karriereønsker og avstemme disse med virksomhetens behov. Det er også viktig å legge til rette for faglig kompetanseøkning gjennom kurs, opplæring og muligheter for nye oppgaver. 
 


Trivsel som ferskvare 

NBF og BIL understreker at trivsel i arbeidslivet er ferskvare som krever kontinuerlig oppmerksomhet.

– Ved å kartlegge spesifikke arbeidsmiljøforhold som mangfold, likestilling og turnover kan vi sikre at bransjen forblir en attraktiv arbeidsplass, sier Erik Solum, som er leder for innsikt, analyse og bærekraft i BIL.

– Dette gir oss også en god anledning til å se hvordan tiltak fra tidligere år har påvirket trivselen, legger han til. 

Medlemsbedrifter som ønsker en spesifikk rapport for egen virksomhet kan bestille dette, forutsatt at det er nok deltakere til å opprettholde anonymitet. Det understrekes imidlertid at dette ikke erstatter interne kartlegginger, men fungerer som et supplement for å styrke arbeidsmiljøet. 

Bred deltakelse 

Vi takker alle som har bidratt med svar, samt daglige ledere og HR-avdelinger som har oppfordret og motivert ansatte til å svare. De fem minuttene det tar å svare på undersøkelsen er en verdifull investering når det gjelder det å forme fremtidens bilbransje. 

Veien videre

Trivselsundersøkelsen gir verdifulle innspill til hvordan bilbransjen kan møte fremtidens utfordringer. Med stabilitet som grunnlag og et tydelig fokus på forbedring, ligger alt til rette for at bilbransjen kan fortsette å utvikle seg og tiltrekke seg nye talenter. BIL oppfordrer alle til å delta aktivt i dette arbeidet, slik at bilbransjen kan forbli en attraktiv og inkluderende bransje for alle. 


For spørsmål om undersøkelsen, kontakt Erik Solum på 920 13 151, eller e.solum@bilimportorene.no.