Nye, rimeligere biler, endrede kundepreferanser og gode kampanjepriser driver gjennomsnittsprisen på biler ned. Dette bidro til dempet prisvekst i Norge som igjen kan gi en raskere rentenedgang fra Norges Bank.Prisveksten i Norge avtok markant i 2024 etter flere år med kraftig stigning. Fra 2023 til 2024 økte konsumprisindeksen (KPI) med 3,1 prosent (årsvekst), som var en betydelig nedgang fra 5,5 prosent året før. Prisnedgangen var særlig drevet av lavere energipriser og redusert vekst i prisene på importerte varer. Samtidig fortsatte tjenestepriser og norske varer utenom energi å bidra til relativt høy prisvekst.
Energiprisene falt med 12,3 prosent i 2024, hovedsakelig grunnet lavere strømpriser sammenlignet med tidligere år. Strømprisene var særlig lave gjennom hele året unntatt september, da effekten av ekstremværet Hans i 2023 førte til en midlertidig prisøkning.
Importerte varer hadde en årsvekst på 2,3 prosent, kraftig ned fra 7,0 i 2023. Prisfallet skyldes blant annet en stabil kronekurs og lavere internasjonal prisvekst, noe som reduserte kostnadene på varer som møbler og elektronikk. Et eksempel er bilpriser som falt med 1,3 prosent - det største fallet siden 1996.
Matvareprisene steg med 5,2 prosent i 2024, nesten en halvering fra 10,0 året før. Enkelte matvarer, som olivenolje og sjokolade, opplevde imidlertid fortsatt høy prisvekst på henholdsvis 24,1 og 9,8 prosent. Over de siste tre årene har matvareprisene økt med totalt 23,4 prosent, noe som reflekterer vedvarende press i denne sektoren.
Tjenestepriser steg med 4,5 prosent i 2024, påvirket av høy lønnsvekst og økte renter. Husleiene økte med 4,4 prosent, den sterkeste veksten siden 2002. Høy prisvekst i tidligere år, samt høyere rentekostnader, bidro til denne utviklingen. SSB har også sett på tjenester uten administrativt fastsatte priser, som viste at lønnsvekst har bremset nedgangen i den generelle prisveksten.
Gjennom 2024 gikk bilprisene ned. Nye og rimeligere modeller kombinert med solide rabattkampanjer fra produsenter og forhandlere har bidratt til at gjennomsnittsprisen for nye personbiler gikk ned fra 578.474 i 2023 til 559.530 2024 i følge OFV. Med nye rimelige modeller og lave kampanjepriser bidrar norske bilimportører til at enda flere nå har råd til å kjøpe seg en miljøvennlig og trafikksikker ny bil. Og vi bereder – isolert sett – grunnen for en tidligere og raskere rentenedgang fra Norges Bank.
2024 markerte et skifte med lavere generell prisvekst, drevet av fall i energipriser og importerte varer. Samtidig holdt tjenester og norske varer utenom energi prisveksten oppe, særlig gjennom høy lønnsvekst og økte renter. KPI-JAE, som justerer for avgiftsendringer og energivarer, viste en årsvekst på 3,7 prosent, ned fra 6,2 i 2023, noe som understreker avtakende inflasjonspress.
Erik Solum er leder for innsikt, analyse og bærekraft i Bilimportørenes Landsforening (BIL). Foto: BIL