Søk
Close this search box.

Hvordan vil du kutte utslipp fra biltrafikken?

CO2-kalkulatoren 40ned.no lar deg leke klimaminister og bestemme hvordan utslippskutt fra biltrafikken bør gjøres. Renere biler? Nyere biler? Færre biler? Mindre kjøring? Alle variablene – eller en kombinasjon av noen?

40ned.no gir et bilde av hvilke variabler vi kan påvirke og hvilken effekt det har å endre på dem. Samtidig er ikke kalkulatoren bare et leketøy – endringer krever politiske føringer og virkemidler, og i disse valgtider ønsker vi i BIL å utfordre politikerne på dette.

Lanseringen av 40ned.no foregikk på Arendalsuka, der BIL inviterte til presentasjon og debatt med Marianne Marthinsen (Ap) og Nikolai Astrup (H). Det er gode sjanser for at en av dem sitter i regjering om ikke lenge. I debatten, som kan sees i reprise på BILs Facebook-side, erklærte begge seg som «teknologioptimister». Det er bra, men teknologiutvikling må kombineres med aktiv politikk for å oppnå best mulig effekt.

Fortsatt har over 80 prosent av de nye bilene som selges forbrenningsmotor. Vi ser at ange flere enn tidligere velger leasing, og en viktig årsak er usikkerhet rundt annenhåndsverdi – uansett om man kjøper bensin-, diesel-, el- eller hybridbil. Hvordan blir fremtidens avgiftssystem? Hva blir prisen for å kjøre med ulike typer biler på ulike tidspunkt og ulike steder? Hva blir avgiftene på kjøp og bruk av elbiler når fordelene etter hvert fases ut? Her trenger vi forutsigbarhet, og disse spørsmålene skal BIL fortsette å utfordre politikerne på samtidig som vi også bidrar med fakta til debatten og forslag til løsninger.

Hvordan fremtiden blir vet vi ikke helt ennå, men nå kan du altså bruke kalkulatoren vår til å lage ditt eget forslag til fremtid? Hvordan kutter du 40 prosent – eller kanskje enda mer?

Gå til www.40ned.no og del resultatet ditt med emneknaggen #40ned!

Og godt valg!

Del:

Relatert