I dag åpner statsministeren en ny hydrogenstasjon på Gardermoen

I dag åpner statsministeren en ny hydrogenstasjon på Gardermoen

– Det er den første brikken i den nye infrastrukturen for fylling av hydrogendrivstoff på Østlandet, sier Ulf Hafseld daglig leder i HYOP.

Stasjonen på Gardermoen er et samarbeid mellom Akershus fylkeskommune, Avinor og Kunnskapsbyen Lillestrøm. Det er selskapet HYOP som leverer drivstoffet til stasjonene.

– Etter flere år med utprøving av hydrogen som drivstoff, har HYOP nå tatt fatt på oppgaven å etablere en robust hydrogeninfrastruktur som skal gjøre det mulig å starte innfasing av hydrogenbiler i Østlandsområdet.

– Vi jobber nå etter en plan hvor det skal etableres fire robuste stasjoner i hovedstadsregionen over de neste to-tre årene, og sammen med stasjonen vi har i Porsgrunn, skal denne infrastrukturen kunne ta imot de første 2-3000 hydrogenbilene, sier sier Ulf Hafseld.

Hydrogenbil på plass på Oslo Lufthavn
Oslo Lufthavn kjøpte sin første hydrogenbil i 2014, og den brukes daglig av lufthavnsbetjentene i Airport Patrol.

– Vi ønsker å legge til rette for nullutslippskjøretøy både lokalt, i tilbringertjenesten og for eksterne brukere, sier Tom Erling Moen, miljøsjef ved Oslo Lufthavn, og fortsetter;
– Vi skal fase ut bruken av fossilt drivstoff på egne kjøretøy, og det betyr at vi må teste ulike teknologiske løsninger som biodrivstoff, elektrisitet og hydrogen.

Stort potensiale for videre utvikling
– Vi har kartlagt mange potensielle brukere og et betydelig potensial for norsk næringsutvikling er beskrevet i forprosjektrapporten, sier prosjektleder i Kunnskapsbyen Lillestrøm, Kristian E. Vik. Han har ledet forstudiet som ser på muligheter ved flyplassen.

– Det blir viktig å tilby fremtidige brukere tilstrekkelig kapasitet og en stasjon som alltid er åpen. Spesielt når vi nå vil introdusere hydrogen til taxiselskaper er det nødvendig at bilene kan kjøres døgnkontinuerlig slik man kan med dagens dieseldrevne taxier, sier Ulf Hafseld i HYOP.

hydrogen2
Illustrasjon: Hyundais ix35 Fuel Cell er foreløpig
eneste serieproduserte hydrogenelektriske bil til
salgs i Norge.

Norge i verdenstoppen
Akershus fylkeskommune har gitt økonomisk støtte til prosjektet på Gardermoen, og er aktiv deltager i arbeidet med å etablere det tidlige nettverket av hydrogenstasjoner som skal sørge for at Norge fortsatt vil være i verdenstoppen for introduksjon av hydrogendrivstoff.
– Vi er kjempeglade for at Oslo Lufthavn er med på laget, og synes det er opplagt at det skal ligge en hydrogenstasjon her, sier Anette Solli, Fylkesordfører i Akershus.

Les mer her

Les mer om Hydrogen

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Klimanøytral ID. 18. februar 2019
  Volkswagen lover å gjøre den nye ID.-familien klimanøytral fra vugge til grav. Det forutsetter at bileierne må ta grep som for oss kan virke selvfølgelige.
 • Her er nye Focus ST 18. februar 2019
  Ford topper nå Focus-familien med en ny ST. Den leveres i ulike varianter for å tilfredsstille forskjellige kundegrupper.
 • Klassiske biler i London 17. februar 2019
  Etter å ha mistet nesten alle sine forhandlere av automobile attraksjoner, er det klart at også London måtte få sin egen klassisk-bilutstilling. Den var også verdt et besøk.
 • Suveren seier til Tänak i Sverige 17. februar 2019
  Ott Tänak i Toyota var utilnærmelig i Rally Sweden og vant til slutt med 53,7 sekunder på nærmeste utfordrer, Esapekka Lappi. For Hyundai-fører Andreas Mikkelsen glapp pallen på siste dag.
 • Mikkelsen holder unna – så vidt 16. februar 2019
  Ott Tänak virker umulig å slå i helgens VM-runde, men idet bare to korte publikumsetapper gjenstår av lørdagens kjøring, tviholder Andreas Mikkelsen på andreplassen. Men her blir det kamp på kniven helt frem til målflagget.

Internasjonale bilnyheter

Renault Alliance Invests in Chinese Electric-Vehicle App Maker

den 18. februar 2019

Les mer

Nissan launches electric vehicle range education video

den 18. februar 2019

Les mer

VW, Ford Discuss Alliance on Self-Driving Cars

den 15. februar 2019

Les mer

Volkswagen continues to support local economic development

den 15. februar 2019

Les mer

Ford Donates R12-million Worth of Vehicles to Charities

den 15. februar 2019

Les mer

Tata Motors : starts supply of 40 Electric buses to Lucknow City Transport

den 15. februar 2019

Les mer

Peugeot unveils its first concept store in the Middle East

den 15. februar 2019

Les mer

FCAI applauds Infrastructure Australia’s $58bn plan

den 14. februar 2019

Les mer

Ashok Leyland Q3 net profit dips 21 pc to Rs 381 cr

den 14. februar 2019

Les mer

FCA and Groupe PSA extend Sevel Partnership to 2023

den 14. februar 2019

Les mer