Valg 2017: Hva står det i programmene?

Valg 2017: Hva står det i programmene?

Partiprogrammene lanseres på løpende bånd, og Nasjonal Transportplan (NTP) for 2018-2029 ble lagt frem i begynnelsen av april. Men hva står det egentlig svart på hvitt om miljø og samferdsel i dokumentene?

BIL har laget en sammenstilling av det mest sentrale innholdet i partiprogrammene og NTP, som du kan finne på dokumentlageret (krever at du er innlogget).

Vi savner en tydelighet i hva målsettingene for innfasing av nullutslipp skal være. Der man tidligere hadde noe som liknet en konsensus på at det kun skal være nullutslippsbiler i salg fra 2025, har dette nå blitt vannet ut både i NTP og i de fleste av de enkeltvise partiprogrammene. Her er noen eksempler på hva man kan lese om nullutslippsbiler, med forbehold uthevet:

 • NTP: Regjeringen (…) legger til grunn at nye personbiler og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy i 2025. (…) Forbedringer av teknologisk modenhet i kjøretøysegmentene slik at nullutslippskjøretøy blir konkurransedyktige med fossile løsninger ligger til grunn for måltallene.
 • Høyres partiprogram: Høyre vil jobbe for at alle nye kjøretøyer er null- eller lavutslippskjøretøyer etter 2025.
 • Senterpartiets partiprogram: Avgiftssystemet innrettes slik at tilnærmet 100 % av nybilsalget i 2025 er basert på nullutslippsteknologi.
 • Arbeiderpartiets partiprogram: Nybilsalget fra 2025 skal være basert på biler uten utslipp. 

Det er vanskelig for bransjen å planlegge under slike omstendigheter, og dette kommer BIL til å ha fokus på i vår myndighetsdialog fremover. For øvrig er ikke ordet «veiprising» nevnt i NTP, og man snakker kun så vidt om miljødifferensierte bompengetakster.

 

Hva mener BIL? Kort oppsummert:

BIL ønsker forutsigbare rammevilkår for forbrukerne og bilbransjen. Videre mener BIL at avgiftssystemet bør dreie fra avgifter på kjøp til avgifter på bruk. Det vil gjøre at vi raskere får faset inn nye biler med mer miljøvennlig teknologi. Vi ønsker en GPS/GNSS-basert veiprising, som vil gjøre det mulig å nivåregulere beskatning på bilbruk etter hvor man kjører og når – f.eks. at det er dyrere å kjøre inn i byområder i perioder med forhøyet luftforurensning eller mye trafikk, samtidig som man kan ha reduserte satser utenom ”peak hours” i veinettet. I ny NTP har man ikke tatt tak i dette i det hele tatt, og det er ganske oppsiktsvekkende.

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Lanseringskalender 2018 20. mai 2018
  Vi gir deg Norges mest komplette oversikt over store og små bilnyheter i 2018.
 • Positiv avslutning på skuffende løp 20. mai 2018
  Rally Portugal ble aldri som Andreas Mikkelsen hadde håpet, men nordmannen gleder seg over at hans gode venn og teamkamerat Thierry Neuville vant løpet og overtok ledelsen i VM.
 • Boble med det rare i 20. mai 2018
  Memminger Roadster tar et klassisk Boble-skall og pakker det rundt et moderne rørramme-chassis og 2,7-liters luftkjølt bokser. Den ultimate Käfer?
 • 3D-printer gamle deler 19. mai 2018
  Har du en sjelden Porsche, men trenger deler til den? Redningen kan være på vei – fra Porsche selv. Bugatti vil 3D-printe til nybil også.
 • Ut og inn med diesel 18. mai 2018
  Når nye Volvo S60 lanseres blir det helt uten dieselmotor. Kia investerer på sin side i en ny mildhybrid-løsning hvor dieselmotoren spiller en sentral rolle.

Internasjonale bilnyheter

Indonesia sales rise 14% in April

den 22. mai 2018

Les mer

Mercedes Invests $589 Million To Build Compact EV In France

den 21. mai 2018

Les mer

Germany's MAN to speed cost cuts to back VW's trucks drive

den 16. mai 2018

Les mer

Chinese Electric Vehicle Sales Doubled In April

den 15. mai 2018

Les mer

IVECO launches its natural gas powered vehicles on the Japanese market

den 14. mai 2018

Les mer

Volkswagen orders $48 billion worth of EV batteries

den 11. mai 2018

Les mer

Toyota registers record profits but remains very prudent

den 11. mai 2018

Les mer

BMW races into 2018 with sales, profits record

den 4. mai 2018

Les mer

Land Rover celebrates 70th Birthday News

den 30. april 2018

Les mer

Scania begins 2018 in style

den 27. april 2018

Les mer