Gal medisin gir ikke bedre luftkvalitet

Gal medisin gir ikke bedre luftkvalitet

– Det er viktig å bedre luftkvaliteten i norske byer, men vi trenger tiltak som virker. I dag er det mye kunnskapsløshet og symbolpolitikk som preger debatten. Det gir ikke renere luft og vil skade miljøsaken på sikt, sier Erik Andresen i BIL og Egil Steinsland i NBF.

Forbud mot å kjøre dieselbil i byer og tredobling av bompengesatsene. Dette er bare noen av de tiltakene som nå diskuteres for å bedre luftkvaliteten i norske byer. I følge BIL og NBF vil disse tiltakene bare gi marginale utslippsreduksjoner, samtidig som de skaper store praktiske problemer. Organisasjonene etterlyser nå mer fokus på de tiltakene som virkelig virker, som mindre tungtrafikk gjennom byene, bedre kollektivtilbud og forbud mot gamle vedovner.

– Vi gjør en viktig miljøsak en bjørnetjeneste når vi lar kunnskapsløshet og symbolpolitikk prege debatten. På denne måten tilrettelegges det for symbolske tiltak som ikke virker, mens politikerne lar være å gjøre de tingene som virker fordi de koster for mye, sier Andresen og Steinsland.

Det er to hovedkilder til redusert luftkvalitet i norske byer – svevestøv og N02. Opp mot 50 prosent av svevestøvet kommer fra vedfyring, mens 70 prosent av N02-utslippet kommer fra tungtrafikk som lastebiler, busser og varebiler.

– Fakta viser at tiltak mot diesel personbil er helt feil. Dette vil ikke redusere svevestøvet i det hele tatt og det vil i beste fall redusere N02-utslippene med 10 prosent. Derimot vil disse tiltakene skape store praktiske problemer for mange av byens innbyggere som skal på jobb eller hente og levere i barnehagen, sier Andresen og Steinsland.

De to organisasjonene mener av svevestøvsproblematikken først og fremst løses gjennom forbud mot gammeldagse vedovner og gjennom bedre vasking av veiene. N02-problematikken må løses ved å lede tungtrafikken rundt og ikke gjennom bysentrum, og ved en omfattende kollektivutbygging.

– Problemet er at omkjøringsveier for tungtrafikk og kollektivsatsinger koster mye penger. For politikerne er det mye lettere å fokusere på det som er lett, nemlig kjøreforbud og bompenger. Men dette vil knapt ha effekt. På sikt skader det en viktig miljøsak. Kombinasjonen er lite gevinst, store praktiske problemer og sprengt kollektivtrafikk er dårlig,  mener Andresen og Steinsland.

De legger til at ny teknologi i både lastebiler og personbiler, den såkalte Euro 6-teknologien er i ferd med å løse N02-problematikken i nye biler. Rask innfasing av ny teknologi og utfasing av eldre kjøretøy er derfor mye viktigere enn kjørebegrensninger.

Les mer om Fakta om lokal luftforurensning her

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Rekordsalg av elbiler 21. mars 2018
  Igjen har Nissan løftet elbilinteressen til nye høyder i Norge. Leaf er nå landets mest foretrukne bilmodell.
 • Klar for å skrote bilen? 20. mars 2018
  Før var 20. mars en viktig dag å huske på for å unngå årsavgiftskrav ved skroting av gamle bilen. Det falt bort da forsikringsselskapene overtok innkrevingsordningen, men våren er like fullt en fin tid å rydde i gammelt bilskrot.
 • Elektrisk drømmebil 20. mars 2018
  Rimac er en av disse utrolige gründerne som jeg har fulgt, først med nysgjerrig forbauselse så, med økende interesse siden han første gang viste seg på Frankfurt-utstillingen i 2011.
 • I kø for elektrisk Niro 19. mars 2018
  1600 interesserte har betalt 7777 kroner for å stå på venteliste for elektrisk Kia Niro selv om bilen først lanseres mot slutten av året og prisen ikke er kjent.
 • Mazda og truede arter 18. mars 2018
  Verken den nydelige Vision Coupé eller den like vakre KAI konseptbilen var flunkende nye i Genève. De var vist i Tokyo sist høst. Men her var det detaljer som virkelig lyste opp.

Internasjonale bilnyheter

BMW will spend more on autonomous driving, electric cars

den 21. mars 2018

Les mer

Scania has record high year-end report for January-December 2017

den 21. mars 2018

Les mer

Geely to ramp up digitalization, new energy efforts

den 21. mars 2018

Les mer

Mazda Motor : Japanese automakers Toyota, Mazda to build joint plant in US

den 19. mars 2018

Les mer

Jaguar Land Rover to invest £4.3bn on new products, technologies and facilities in FY18

den 19. mars 2018

Les mer

Tata Motors delivers 25 hybrid electric buses to MMRDA

den 16. mars 2018

Les mer

GM to Invest $100 Million to Upgrade Facilities to Build Self-Driving Cars

den 16. mars 2018

Les mer

Volkswagen Group to expand production of electric vehicles worldwide

den 14. mars 2018

Les mer

Namibia to build Peugeot and Opel vehicles

den 14. mars 2018

Les mer

Infineon and SAIC Motor establish power module joint venture SIAPM

den 12. mars 2018

Les mer