Valg 2017: Hva står det i programmene?

Valg 2017: Hva står det i programmene?

Partiprogrammene lanseres på løpende bånd, og Nasjonal Transportplan (NTP) for 2018-2029 ble lagt frem i begynnelsen av april. Men hva står det egentlig svart på hvitt om miljø og samferdsel i dokumentene?

BIL har laget en sammenstilling av det mest sentrale innholdet i partiprogrammene og NTP, som du kan finne på dokumentlageret (krever at du er innlogget).

Vi savner en tydelighet i hva målsettingene for innfasing av nullutslipp skal være. Der man tidligere hadde noe som liknet en konsensus på at det kun skal være nullutslippsbiler i salg fra 2025, har dette nå blitt vannet ut både i NTP og i de fleste av de enkeltvise partiprogrammene. Her er noen eksempler på hva man kan lese om nullutslippsbiler, med forbehold uthevet:

 • NTP: Regjeringen (…) legger til grunn at nye personbiler og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy i 2025. (…) Forbedringer av teknologisk modenhet i kjøretøysegmentene slik at nullutslippskjøretøy blir konkurransedyktige med fossile løsninger ligger til grunn for måltallene.
 • Høyres partiprogram: Høyre vil jobbe for at alle nye kjøretøyer er null- eller lavutslippskjøretøyer etter 2025.
 • Senterpartiets partiprogram: Avgiftssystemet innrettes slik at tilnærmet 100 % av nybilsalget i 2025 er basert på nullutslippsteknologi.
 • Arbeiderpartiets partiprogram: Nybilsalget fra 2025 skal være basert på biler uten utslipp. 

Det er vanskelig for bransjen å planlegge under slike omstendigheter, og dette kommer BIL til å ha fokus på i vår myndighetsdialog fremover. For øvrig er ikke ordet «veiprising» nevnt i NTP, og man snakker kun så vidt om miljødifferensierte bompengetakster.

 

Hva mener BIL? Kort oppsummert:

BIL ønsker forutsigbare rammevilkår for forbrukerne og bilbransjen. Videre mener BIL at avgiftssystemet bør dreie fra avgifter på kjøp til avgifter på bruk. Det vil gjøre at vi raskere får faset inn nye biler med mer miljøvennlig teknologi. Vi ønsker en GPS/GNSS-basert veiprising, som vil gjøre det mulig å nivåregulere beskatning på bilbruk etter hvor man kjører og når – f.eks. at det er dyrere å kjøre inn i byområder i perioder med forhøyet luftforurensning eller mye trafikk, samtidig som man kan ha reduserte satser utenom ”peak hours” i veinettet. I ny NTP har man ikke tatt tak i dette i det hele tatt, og det er ganske oppsiktsvekkende.

About The Author

NYTTIGE LENKER

Bil og miljø CO2-statistikk
Jobbe med bil?
Bilsalget Autoretur
Bilutstillinger Europalov Batterisikkerhet

RSS Siste nytt fra BilNorge

 • Rekordsalg av elbiler 21. mars 2018
  Igjen har Nissan løftet elbilinteressen til nye høyder i Norge. Leaf er nå landets mest foretrukne bilmodell.
 • Klar for å skrote bilen? 20. mars 2018
  Før var 20. mars en viktig dag å huske på for å unngå årsavgiftskrav ved skroting av gamle bilen. Det falt bort da forsikringsselskapene overtok innkrevingsordningen, men våren er like fullt en fin tid å rydde i gammelt bilskrot.
 • Elektrisk drømmebil 20. mars 2018
  Rimac er en av disse utrolige gründerne som jeg har fulgt, først med nysgjerrig forbauselse så, med økende interesse siden han første gang viste seg på Frankfurt-utstillingen i 2011.
 • I kø for elektrisk Niro 19. mars 2018
  1600 interesserte har betalt 7777 kroner for å stå på venteliste for elektrisk Kia Niro selv om bilen først lanseres mot slutten av året og prisen ikke er kjent.
 • Mazda og truede arter 18. mars 2018
  Verken den nydelige Vision Coupé eller den like vakre KAI konseptbilen var flunkende nye i Genève. De var vist i Tokyo sist høst. Men her var det detaljer som virkelig lyste opp.

Internasjonale bilnyheter

BMW will spend more on autonomous driving, electric cars

den 21. mars 2018

Les mer

Scania has record high year-end report for January-December 2017

den 21. mars 2018

Les mer

Geely to ramp up digitalization, new energy efforts

den 21. mars 2018

Les mer

Mazda Motor : Japanese automakers Toyota, Mazda to build joint plant in US

den 19. mars 2018

Les mer

Jaguar Land Rover to invest £4.3bn on new products, technologies and facilities in FY18

den 19. mars 2018

Les mer

Tata Motors delivers 25 hybrid electric buses to MMRDA

den 16. mars 2018

Les mer

GM to Invest $100 Million to Upgrade Facilities to Build Self-Driving Cars

den 16. mars 2018

Les mer

Volkswagen Group to expand production of electric vehicles worldwide

den 14. mars 2018

Les mer

Namibia to build Peugeot and Opel vehicles

den 14. mars 2018

Les mer

Infineon and SAIC Motor establish power module joint venture SIAPM

den 12. mars 2018

Les mer